Bandenmaat aflezen van jouw autoband

Welke bandenmaat past er onder mijn auto? Dit moet je namelijk weten als je nieuwe autobanden wilt gaan bestellen. Het aflezen van jouw bandenmaat is vrij eenvoudig. Op elke autoband staat aan de zijkant alle informatie die je nodig hebt.

De bandenmaat bestaat uit 4 getallen en een letter: de breedte, hoogte, inchmaat, draagvermogen en de snelheidsheidsklasse. Indien je de velgen behoudt is het belangrijk dat je banden ook weer dezelfde bandenmaat hebben. Sommige auto’s hebben voor en achter verschillende bandenmaten, dat is geen probleem zolang er op assen maar dezelfde bandenmaat zit.

Welke bandenmaat past er onder mijn auto?

Het eerste getal staat voor de doorsnede van je band. Deze varieert van 125 mm tot ongeveer 335 mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder.

Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. Deze wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65 R 16 (aanpassen naar de desbetreffende band) is de hoogte van de band 65% van de breedte.

Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. Deze wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. Tegenwoordig worden de auto’s vaker uitgerust met grote velgen, dit zorgt voor een betere wegligging en ze kunnen meer gewicht dragen.

Het getal achter de bandenmaat, is een aanduiding voor het maximale draagvermogen van de autoband. Een draagvermogen van 91 staat bijvoorbeeld voor een belasting van 615 kg. Wij adviseren het draagvermogen aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd. Mocht je een ander draagvermogen willen kun je altijd een hoger draagvermogen nemen. Nooit een lager draagvermogen.

De letter achter het draagvermogen is de snelheidsindex. Deze letter staat voor de snelheid waarmee je maximaal met jouw banden kunt rijden. De letter T staat bijvoorbeeld voor snelheden tot en met 190 km/u. Een te lage snelheidsindex kan zorgen voor een slechte wegligging en je loopt het risico dat je een klapband krijgt. Wij adviseren daarom om de snelheidsindex aan te houden van banden die onder jouw auto zijn gemonteerd. Een hogere snelheidsindex kiezen is geen probleem.

Bandenmaat uitleg

205 = De breedte van de band in millimeters
55 = De verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band
R16 = De diameter van de velg in inches

Overige informatie met betrekking tot de geschiktheid van autobanden voor uw auto:
91 = de markering voor het draagvermogen van de band (wij raden u aan hetzelfde laadvermogen te kiezen of voor een hogere getal te gaan)
W= de markering voor de maximum snelheid die is toegestaan met de band.

Naast de maat treft u op de autobanden altijd het merk en het type aan. Ook staat er extra informatie die u vertelt of de banden geschikt zijn voor auto’s met een hoog vermogen (HP) of bijvoorbeeld informatie over verstevigde banden (XL). U treft een compleet overzicht van alle markeringen aan in onze lijst met verklaringen bandenmarkeringen.

Mocht je hulp nodig hebben bij het zoeken van de juiste banden, neem gerust contact met onze bandenexperts op. Of weet je het al? Dan kan je via deze link “Autobanden” jouw setje banden bestellen!

Kan ik in bandenmaat veranderen?

Het spreekt voor zich dat niet iedere maat op iedere velg past.  De breedte en hoogte van autobanden hebben invloed op de rij- en remeigenschappen van de auto en op de wegligging. Elke band onder uw auto dient dezelfde bandenmaat te hebben.

Mocht u de bandenmaat van uw autobanden willen veranderen, vergroten of verkleinen dan raadt BandenConcurrent u aan dat de afwijking nooit meer is dan 2% van de originele bandenmaat. Het is dus van belang dat u weet wat de originele bandenmaat van uw auto was voordat u de bandenmaat gaat wijzigen. Wijkt de bandenmaat teveel af van de originele maat dan heeft dat negatieve gevolgen voor de rijeigenschappen van de auto en daarmee uw veiligheid in het verkeer. Het kan ook stabiliteitsverlies als gevolg hebben. In het ergste geval kunnen de assen van de auto breken. Vraag voor de bandenmaat omrekenen advies aan de helpdesk. Het hebben van een andere loadindex of snelheidsindex is wel mogelijk. Kies wel altijd een hogere dan u nu heeft.

Daarnaast dient u voordat u autobanden bestelt in uw maat eveneens rekening te houden met uw velgenmaat. De codering voor de velgenmaat bestaat o.a. uit een ET waarde. Ook voor de breedte geldt een aantal richtlijnen. De autoband mag nooit buiten de spatbordranden van de auto uitsteken. Dit kan het opwerpen van steentjes en dergelijke veroorzaken en daarmee schade brengen aan uw auto en die wellicht aan die van anderen. Het gebruik van te hoge of brede banden kan tot gevolg hebben dat de auto niet goed draait. Vertrouw voor de juiste maat autobanden niet op een bandenmaat tabel, de zijkant van uw banden kan afwijken.

Comfortabele banden of sportieve banden?

Hogere banden geven over het algemeen meer comfort, omdat ze meer demping geven door de lucht in de band. Plattere banden zijn stugger bij zijwaartse krachten, zoals insturen. Een autoband met een bandenmaat met een lagere hoogte en hogere laadindex zal u minder comfort bieden maar zorgt voor een sportiever rijgedrag van uw auto. Daarnaast kunt u kijken welke andere eigenschappen en welk merk uw voorkeur heeft. Wat dacht u van autobanden die verstevigd zijn (autobanden met een XL aanduiding), of autobanden met een ander type profiel. Iedere autoband heeft een andere eigenschap, uiteindelijk vindt u de band die het beste bij uw auto en uw rijgedrag past.

Kan ik je helpen?

Lees ook deveelgestelde vragen.

Copyright (C) 2019 - BandenConcurrent.nl

Woon/werk je in de Randstad?

Woon je in de Randstad?

Wij monteren nu ook banden bij jou thuis of op 't werk. Kies voor 'laten monteren' als montageoptie.

Meer informatie