Bandenmaat van uw autobanden aflezen

Welke bandenmaat onder mijn auto? Uw bandenmaat aflezen is vrij eenvoudig. Op uw autobanden staat aan de zijkant alle informatie die u nodig heeft. De bandenmaat bestaat uit 3 getallen en kan als volgt worden afgelezen: hoogte, breedte en inchmaat. De bandenmaten van uw autoband zijn gebaseerd op de maten van uw velg. Indien u dezelfde autovelgen blijft houden, wanneer uw uw autobanden vervangt, dan dient u de bandenmaat gelijk te houden.

Bandenmaat uitleg

Uitleg bandenmaat: met onderstaand voorbeeld, 175/65 R14 82T, worden de verschillende getallen die de bandenmaat vormen verder uitgelegd. Houdt u bij het opzoeken van uw eigen bandenmaat rekening ermee dat bij sommige auto’s de voor- en achterbanden andere bandenmaten kunnen hebben. De eerst genoemde ‘175’ geeft informatie over de breedte van de band in millimeters. De ’65’ heeft betrekking op de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de autoband. ’14’ geeft de diameter van de velg in inches weer. De ’82’ is de code voor het draagvermogen van de band. U kunt de codes voor het draagvermogen vinden op onze Autobanden info pagina. De ‘T’ is een voorbeeld van een type aanduiding aanduiding voor de maximum snelheid, in dit geval tot 190km per uur. Kijk voor andere type aanduidingen voor de snelheidsindex eveneens op de Autobanden info pagina.

175 = de breedte van de band in millimeters
65 = de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band
R14 = de diameter van de velg in inches (de letter R staat er niet altijd voor, in sommige gevallen is dit gecombineerd met de snelheidsindex en treft u bijvoorbeeld ‘TR’ aan)

Overige informatie met betrekking tot de geschiktheid van autobanden voor uw auto:
82 = de markering voor het draagvermogen van de band (wij raden u aan hetzelfde laadvermogen te kiezen of voor een hogere getal te gaan)
T= de markering voor de maximum snelheid die is toegestaan met de band.

Naast de maat treft u op de autobanden altijd het merk en het type aan. Ook staat er extra informatie die u vertelt of de banden geschikt zijn voor auto’s met een hoog vermogen (HP) of bijvoorbeeld informatie over verstevigde banden (XL). U treft een compleet overzicht van alle markeringen aan in onze lijst met verklaringen bandenmarkeringen.

Uw bandenmaat veranderen

Het spreekt voor zich dat niet iedere maat op iedere velg past.  De breedte en hoogte van autobanden hebben invloed op de rij- en remeigenschappen van de auto en op de wegligging. Elke band onder uw auto dient dezelfde bandenmaat te hebben.

Mocht u de bandenmaat van uw autobanden willen veranderen, vergroten of verkleinen dan raadt BandenConcurrent u aan dat de afwijking nooit meer is dan 2% van de originele bandenmaat. Het is dus van belang dat u weet wat de originele bandenmaat van uw auto was voordat u de bandenmaat gaat wijzigen. Wijkt de bandenmaat teveel af van de originele maat dan heeft dat negatieve gevolgen voor de rijeigenschappen van de auto en daarmee uw veiligheid in het verkeer. Het kan ook stabiliteitsverlies als gevolg hebben. In het ergste geval kunnen de assen van de auto breken. Vraag voor de bandenmaat omrekenen advies aan de helpdesk. Het hebben van een andere loadindex of snelheidsindex is wel mogelijk. Kies wel altijd een hogere dan u nu heeft.

Daarnaast dient u voordat u autobanden bestelt in uw maat eveneens rekening te houden met uw velgenmaat. De codering voor de velgenmaat bestaat o.a. uit een ET waarde. Ook voor de breedte geldt een aantal richtlijnen. De autoband mag nooit buiten de spatbordranden van de auto uitsteken. Dit kan het opwerpen van steentjes en dergelijke veroorzaken en daarmee schade brengen aan uw auto en die wellicht aan die van anderen. Het gebruik van te hoge of brede banden kan tot gevolg hebben dat de auto niet goed draait. Vertrouw voor de juiste maat autobanden niet op een bandenmaat tabel, de zijkant van uw banden kan afwijken.

Comfortabele banden of sportieve banden?

Hogere banden geven over het algemeen meer comfort, omdat ze meer demping geven door de lucht in de band. Plattere banden zijn stugger bij zijwaartse krachten, zoals insturen. Een autoband met een bandenmaat met een lagere hoogte en hogere laadindex zal u minder comfort bieden maar zorgt voor een sportiever rijgedrag van uw auto. Daarnaast kunt u kijken welke andere eigenschappen en welk merk uw voorkeur heeft. Wat dacht u van autobanden die verstevigd zijn (autobanden met een XL aanduiding), of autobanden met een ander type profiel. Iedere autoband heeft een andere eigenschap, uiteindelijk vindt u de band die het beste bij uw auto en uw rijgedrag past.

Kan ik je helpen?

Lees ook deveelgestelde vragen.

Copyright (C) 2018 - BandenConcurrent.nl