Bandenspanning

Bandenspanning is de luchtdruk die in de banden van een voertuig aanwezig is. De bandenspanning wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en meestal uitgedrukt in Bar. De juiste bandenspanning is van groot belang voor een optimaal rijgedrag van het voertuig. Het is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen autorijden. Een autoband kan alleen optimaal presteren wanneer deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht kan zorgen. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning voor een laag brandstofverbruik en een lage bandenslijtage.

Een onjuiste bandenspanning heeft een aantal negatieve gevolgen voor jouw rijveiligheid en jouw rijcomfort. Een te lage of te hoge bandenspanning heeft negatieve gevolgen voor de prestaties van jouw autobanden en kan de verkeersveiligheid van jezelf en anderen ernstig beïnvloeden.
Bij een te lage bandenspanning verbruikt het voertuig meer brandstof en aan de zijkanten van de band treedt een verhoogde bandenslijtage op. Ook is de auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen, het heeft verminderde grip op de weg en het veroorzaakt een langere remweg en een hogere slipkans.

Te hoge bandenspanning

Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort, omdat een deel van de verende werking van de banden verloren gaat. De autoband wordt bij een te hoge spanning te rond, waardoor het midden van de autoband harder slijt. Ook een te hoge spanning van de autoband zorgt voor verminderde grip op de weg.

De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje van jouw auto en in veel gevallen ook aan de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank. Op het klepje van de brandstoftank is goed te zien dat de voor- en achterbanden een verschillende bandendruk hebben. De spanning is bij de voorbanden vaak hoger, omdat de zware motor bij de meeste auto’s aan de voorkant van de auto zit. Ook staat aangegeven bij welke (zware) belasting de spanning moet worden aangepast. Vergeet je bij het op spanning brengen van jouw autobanden niet ook het reservewiel te controleren. Niets is vervelender dan een lekke band vervangen door een lege.

De prestaties van uw autobanden worden direct negatief beïnvloed wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is. Uw banden slijten sneller, de auto verbruikt meer brandstof en de verkeersveiligheid neemt af. Dit geldt zowel voor uw winterbanden, zomerbanden en 4-seizoenenbanden.

Bandenspanning controleren

We raden je aan jouw bandenspanning bij voorkeur om de 14 dagen te controleren en op zijn minst één keer per maand. Een hulpmiddel bij het controleren van jouw autobandenspanning is de bandenspanningstabel. Controleer de spanning van jouw autobanden bij voorkeur wanneer ze koud zijn. Als er een tijdje met de autobanden is gereden en ze zijn warm hou er dan rekening mee dat er een hogere druk in de band moet dan de adviesspanning. Als de autobanden warm zijn nooit de bandenspanning verlagen, omdat je dan beneden de adviesspanning komt. De autobandenspanning is idealiter bij alle banden gelijk, maar zorg er minstens voor dat de twee voorbanden qua spanning gelijk zijn of de twee achterbanden. Als de banden aan de linker- en rechterkant van elkaar verschillen levert dat gevaarlijke situaties op de weg op. Vanzelfsprekend moet het ventiel voorzien zijn van een ventieldopje. Controleer ook gelijk je profieldiepte. Of je nog genoeg profieldiepte hebt, zie je gemakkelijk door een euromuntstuk te pakken. Dat gaat als volgt: is het gouden randje van de munt zichtbaar bij het in het profiel steken? In dat geval is er minder dan 3 mm profiel aanwezig. Bij BandenConcurrent ben je aan het goede adres, met een gemiddelde score van 9.0 op basis van meer dan 10.000 reviews!

Bandenspanningstabel

Met de bandenspanningstabel vind je de juiste bandenspanning voor jouw automerk en type. De meest voorkomende autobanden staan op de tabel. Autobanden kunnen op spanning worden gebracht door gebruik te maken van een lucht unit op het pompstation. Op de bandenspanningstabel kun je verschillende informatie als de bandenmaat, het automerk en type aflezen. Zoek de gegevens op die betrekking hebben op jouw auto en dan lees je gemakkelijk de spanning voor normaal gebruik en vol belast af. Vol belast is jouw auto bijvoorbeeld wanneer je met vier personen in een vierpersoons auto zit. Op de spanningstabel kan de spanning voor zowel de voorwielen als de achterwielen worden afgelezen.

Minder brandstofverbruik door de juiste bandenspanning is niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Het is goed mogelijk een volle tank brandstof te besparen wanneer je maandelijks jouw autobandenspanning controleert. Wanneer iedereen zich hiervan bewust wordt kan enorm op brandstof bespaard worden. Het heeft een afname van de CO2 uitstoot tot gevolg en levert ons een schonere lucht om in te leven. Natuurlijk moeten ook feiten als veiligheid, rijcomfort en slijtage meegenomen worden als extra voordelen bij het regelmatig controleren van de bandenspanning.
Bandenspanningstabel downloaden (Goodyear bandenspanningstabel, bandenspanning per auto)

 

Kan ik je helpen?

Lees ook deveelgestelde vragen.

Copyright (C) 2019 - BandenConcurrent.nl

Woon/werk je in de Randstad?

Woon je in de Randstad?

Wij monteren nu ook banden bij jou thuis of op 't werk. Kies voor 'laten monteren' als montageoptie.

Meer informatie